Váratlan lelet került elő egy skóciai hídfelújítás során

Nem várt dologra bukkantak építőmunkások egy skót híd felújítása során. Egy múzeum kapta meg az értékes leletet.

2015. augusztus 28.

Egy üveg legalább 121 éves whiskyre bukkantak egy skóciai időkapszulában, amely feltételezések szerint az 1890-es évekből származó tárgyakkal van tele, többek közt egy 1894. szeptemberi újság is van benne.

Az időkapszulára építőmunkások találtak a skóciai Ruthven híd szerkezetében, akik aztán a szintén skóciai Highland Folk Museumnak ajándékozták a leletet. Az intézményben alaposabban megvizsgálják majd. A népművészeti múzeum olyan tárgyakat gyűjt, amelyek bemutatják, milyen volt az élet a skót felföldön az 1700-as évektől az 1900-as évek közepéig.

A Ruthven híd, ahol a whiskey előkerült

"Izgalmas belegondolni, hogy a kapszula, és benne ezek a tárgyak több mint egy évszázada ott pihentek a hídban elrejtve" - mondta a Morgan Sindall építőipari cég egyik munkatársa a BBC-nek augusztus végén. Az 1890-es évek óta "rendkívül nagyot változott a világ, elég belegondolni abba, hogy ezen a hídon akkoriban még lovakkal keltek át" - tette hozzá Robert Ogg.

Nem ez az első alkalom, hogy matuzsálemi korú szeszes italra bukkantak Nagy-Britanniában: júniusban egy 140 éves üveg sört találtak egy garázsban. A ritkaságot aztán 600 fontért elárverezték. Mint kiderült, a sört eredetileg George Nares északi-sarki expedíciójára vitték volna az ellátmány részeként. 2007-ben egy 1852-es üveg sör került elő, szintén olyan, amelyet kifejezetten egy északi-sarki expedícióra palackoztak, csak azt Edward Belcher küldetésére. A ritkaságot szintén eladták. 

A felújítás során amúgy a ma is használt elavult, egypályás hidat teljesen elbontják, és egy modern hídat építenek a helyére. Az eredeti szerkezetből csak a kőpillérek maradnak meg. A  munkákkal év végére végeznek a szakemberek.

Forrás: BBC

Fotó: Scottishconstructionnow.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©