Magyar szakembereknek rendeztek építőipari állásbörzét Németországban

Június elején Münchenben tartották az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szervezésében a rendezvényt.

2019. június 11.

Június elején Münchenben tartották az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szervezésében a rendezvényt.

Június 6-án tartották Münchenben az első úgynevezett építőipari hazatérő börzét, amelyen új munkatársakat kereső magyar vállalkozások mutatkoztak be a hazaköltözés gondolatával foglalkozó bajorországi magyar munkavállalóknak.

A magyar építőipar "legjobbjai" elérkeztek arra a szintre, amelyen már a Bajorországban dolgozó kollégáknak is "tudnak ajánlatot tenni" - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

A szakember szerint az ágazat rendkívüli ütemben fejlődik, teljesítménye tavaly 23 százalékkal növekedett, az idén pedig  30 százalékos növekedés várható. 

Az építőipari vállalkozásoknak 25 ezer milliárd forintnyi munkát kell elvégezniük 2023-ig Magyarországon, amihez kiváló szakemberekre van szükség. Ezért indított el az ÉVOSZ egy úgynevezett hazahívó programot, amelynek első rendezvénye a müncheni fórum volt. 

A 2013-ban elért foglalkoztatási mélypontig 80 ezer ember hagyta el az ágazatot, nagyjából 30 ezren Németországban vállaltak munkát, közülük 12 ezren Bajorország tartományban - indokolta a helyszínválasztást Koji László.

A börzén hét cég mutatkozott be, valamennyi az ágazat meghatározó, és 100 százalékban magyar tulajdonban lévő szereplői közé tartozik. Képviselőik több tucat megbeszélést folytattak az érdeklődőkkel. 

A Németországban megszokott bérek nagyjából 60 százalékát tudják kínálni nekik, de tartósan, legalább 2023-ig biztosítják a munkát és a részvételt hazai, nagy értékű és igen érdekes, szakmai kihívást jelentő projektekben - emelte ki az ÉVOSZ elnöke, hozzátéve, hogy a magyar vállalatok lakhatási és munkába járási támogatást, és folyamatos továbbképzést is kínálnak a potenciális új munkatársaknak.

München belvárosának látképe

Vonzóak lehetnek a külföldön dolgozóknak is a hazai lehetőségek

A börzén szereplő hét cég együtt egy "nagyon kerek egészet, egy nagyon izgalmas piacot" mutat be, amelyet máshogy, a szétszórt "információmorzsákból" nehéz lenne összerakni - mondta Lipcsei Gábor, az egyik bemutatkozó vállalkozás, az Óbuda Újlak Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az érdeklődők látják, hogy sok a lehetőség, és "nagyon nagy feladatok vannak". Látják azt is, hogy "a juttatások, a cégkultúra és a munkakörülmények területén nagy ugrás történt a magyar vállalatok életében, ami vonzó lehet a külföldön dolgozó kollégáknak" - tette hozzá. 

"Úgy gondoltuk, hogy egy próbát megér, és ami azt illeti, jó benyomást tett ránk" - mondta a müncheni magyar főkonzulátuson tartott börzéről egy résztvevő, aki ácsként dolgozik Bajorországban. 

A fiatalember feleségével együtt vett részt a rendezvényen, aki azt mondta: "családalapítás előtt álló párként meg kell gondolnunk, hogy milyen anyagi lehetőségek vannak, és most talán kicsit kedvezőbbnek tűnnek az otthoni lehetőségek".

"Húsz év után már hazamennék" - mondta egy idősebb érdeklődő, aki nyolc évig Bécsben dolgozott, az utóbbi 12 évben pedig Bajorországban, építésvezetőként.

"A családom még nem akar hazamenni, de én igen, és keresem a lehetőséget, hogy meggyőzzem őket arról, hogy van jó munkaadó", érdemes hazatérni - tette hozzá, kiemelve, hogy számára a fizetés mellett a munkahely biztonsága a legfontosabb.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia/Thomas Wolf

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©