Jelentős visszaesés várható az ingatlanpiacon az idén

A hazai lakáspiaci forgalom 25-30 százalékos visszaesésével számolnak az előző évhez képest az OTP szakértői.

2023. szeptember 25.

OTP: 25-30 százalékos visszaesés várható az ingatlanpiacon az idén

A magyarországi lakáspiaci forgalom 25-30 százalékos visszaesésével számolnak az előző évhez képest az OTP szakértői, akik várakozásaikról szeptember 13-án Budapesten sajtótájékoztatón számoltak be.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2022-ben nagyjából 140 ezer lakás kelt el a piacon, az idén pedig körülbelül 100 ezer ingatlan cserélhet gazdát. Ez utóbbi adat tíz éves mélypont - emelte ki.

Az elemző kitért arra, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a jelenlegi feltételekkel már csak 2023 végégig lesz elérhető. Ezért az elemzők az év hátralévő részében számítanak a csok igények és ezáltal az előrehozott vásárlások számának növekedésére. Ennek a lakáspiacra gyakorolt hatását azonban már belekalkulálták idei várakozásaikba - jegyezte meg Valkó Dávid.

Közölte, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján az idén az első negyedévben 2022 negyedik negyedévéhez képest 1,2 százalékkal, éves szinten 4,7 százalékkal nőtt az eladó lakások nominális ára. Ezzel szemben a reáláraknál idén az első fél évben 2022 hasonló időszakához képest 16,5 százalékos csökkenést tapasztaltak.

Az MNB túlértékeltségi mutatója - amely a becsült egyensúlyi szinthez képest mutatja az aktuális árszintet - szerint míg tavaly a második negyedévben országosan 21,5 százalékos, Budapesten pedig 10 százalékos volt a túlértékeltség, ez 2022 végére országosan 9, Budapesten 3 százalékosra csökkent. Ebben szerepet játszott, hogy miközben tavaly még nőttek a reálbérek, a lakásárak reálértelemben már jelentősen csökkentek.

Valkó Dávid a KSH adatai alapján elmondta, hogy idén az első fél évben kiadott építési engedélyek száma 39 százalékkal elmaradt a 2022 első félévitől, ami véleménye szerint a jövőbe vetett bizalom visszaesését érzékelteti. Ismertette: Budapesten idén az első fél évben a beruházók 1600 társasházi lakást hirdettek eladásra, ami éves szinten 60 százalékos csökkenés.

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője arra is kitért, hogy idén az év első hat hónapjában Budapesten 820 már átadott, de még el nem adott társasházi lakás volt. Ez a szám az elmúlt években 300-400 körül volt, 2013-2014-ben viszont 3000 körül is mozgott. A mostani szám még elfogadható adat, egyúttal viszont fontos jelzés arról, hogy a magyar lakáspiacon a kínálat meghaladja a keresletet - jelezte.

Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshiteleinek üzletfejlesztését végző csapat szakmai vezetője elmondta, hogy a magas kamatok és az ügyfelek hiteltörlesztésre fordítható jövedelemének csökkenése miatt idén a lakáshitelezési piacon is visszaesés várható. A 2022. évi 1200 milliárd forint helyett az idén nagyjából 510 milliárd forint körül alakulhat a piac.

Kiemelte, hogy nagy szerepet játszik az ügyfelek lakáshoz jutásában a csok, így annak - 2024 januári - megszűnésével nagy hiány fog keletkezni. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a városokban folyósított lakáshitelek 48 százalékához kapcsolódott csok vagy csok hitel. Az OTP által 2023-ban folyósított csok és csok hitelek összegének 56 százaléka "városi csok" volt, amelynek csaknem 60 százalékát használt lakás vásárlásra használták fel.

A zöld hitelekről szólva elmondta: ezek igénylése előtt az érintett ügyfeleknek érdemes felkeresniük egy energetikust, mert így pontosan fel tudják mérni, hogy az ingatlanjuk milyen állapotban van, és hogyan tudnak az ingatlan meglévő energetikai jellemzőinél legalább 30 százalékos javulást elérni.

A 2011-ben alapított OTP Ingatlanpont az OTP Csoport tagja. Az ingatlanközvetítő hálózat országszerte közel 90 irodával rendelkezik, amelyekben az otthonteremtéshez és felújításhoz szükséges pénzügyi termékek és szolgáltatások is elérhetőek.

Duna House: vidéken 30, a fővárosban 40 millió forintból lehet élhető méretű ingatlant venni

Vidéken 30 millió forintból, a fővárosban pedig 40 millió forintból vásárolható élhető méretű ingatlan - adta hírül értékesítési adatai alapján a Duna House szeptember elején. A közleményben Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetőjei elmondta, hogy az idei év eladásai alapján országos szinten a tavalyinál egy millió forinttal, átlagosan 39,7 millió forintra nőtt az ingatlanra fordított összeg.

Az év első hét hónapjában történt adás-vételek azt mutatják, hogy a vizsgált vármegyeszékhelyek közül Miskolcon kapható 30 millió forintból a legnagyobb, 82 négyzetméter alapterületű használt lakás. Három négyzetméterrel maradt el mögötte Kaposvár. A tavalyi év rekordere Békéscsaba volt, ahol - az átlagos négyzetméterárak emelkedése miatt - idén 78 négyzetméteres lakást lehet vásárolni a megadott összegből.

Hozzátették, hogy Tatabányán, Veszprémben és Győrben a tavalyinál 1-2 négyzetméterrel nagyobb ingatlan vásárolható idén 30 millió forintból, míg Pécsen a 2022-es adattal megegyezően, ezúttal is 55 négyzetméteres otthonra elegendő a megadott összeg. Kelet-Magyarországon zömében folytatódott az áremelkedés, kivétel ez alól Debrecen, ahol 41 négyzetméter helyett idén csaknem 50 négyzetméteres otthonra is futja.

A családi házaknál országszerte áremelkedést tapasztaltak, csupán Tatabányán és Nyíregyházán lehetett az idén nagyobb kertes házat vásárolni, mint tavaly. Utóbbinál két négyzetméterrel járt jobban, aki 2023-ban vásárolt, a bányavárosban viszont 11 négyzetméterrel többre, 87 négyzetméter alapterületű házra elegendő a megadott büdzsé.

A legnagyobb, 111 négyzetméteres ingatlanra Békéscsabán tehetett szert a vásárló 30 millió forintból, itt a tavalyihoz képest 16 négyzetmétert veszítettek az alapterületből az ügyfelek. Kaposváron és Miskolcon is csökkent az ingatlanméret, de még így is 94, illetve 90 négyzetméteres házakat lehetett vásárolni ezeken a vármegyeszékhelyeken. Debrecen számít a legdrágábbnak: 30 millió forint mindössze egy 49 négyzetméter nagyságú házra elegendő, ami éves szinten 15 négyzetméterrel csökkent.

A fővárosban a legnagyobb budapesti lakás is csaknem ötödével kisebb, mint a vidéki csúcstartó. Tavaly Pesterzsébet számított a legkedvezőbb árú kerületnek, idén azonban Csepelen lehet a legnagyobb, 67 négyzetméter alapterületű lakáshoz jutni 40 millió forintból. A főváros budai oldalán a lakásvásárlás szempontjából legköltségesebb II. kerületben pedig csak 29 négyzetméteres kislakás érhető el a megadott keretből.

A fővárosi családi házakért - a kerületi átlagokat tekintve - idén 476-911 ezer forintos négyzetméterár között fizettek a vevők, így a 40 millió forintból megvásárolható ingatlan mérete a csaknem 50 és a több mint 80 négyzetméteres házakig terjed.

Forrás: MTI

Fotó: Freepik.com, Gettyimages.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©