Hazai hírek

Csaknem háromszáz millió forintból épít új raktárat egy békéscsabai cég, egyedi megoldásokkal indul nemzetközi építőipari innovációs versenyen a Pécsi Tudományegyetem csapata.

2022. május 17.

Fejlesztés Délvill Kft.-nél

Csaknem háromszáz millió forintból épít új raktárat és szerez be eszközöket a villamoshálózatok tervezésével és kivitelezésével foglalkozó Délvill Kft. Békéscsabán - adta hírül a cég május közepén. A vállalat uniós pályázaton mintegy 205 millió forintot nyert el, ami 70 százalékos támogatási intenzitást jelent. További nyolcvanhét millió forintot önerőből teremtenek elő.

A forrásból a cég békéscsabai telephelyén raktárrá alakítanak egy meglévő, 307 négyzetméteres épületet, és hozzáépítenek további 242 négyzetmétert, szintén raktárnak. Emellett vásárolnak egy rakodódarut, egy kotró-rakodót és egy targoncát. A jelenlegi irodaház alatt található pincében nettó 181 hasznos négyzetméteren bemutatótermet alakítanak ki. Megújuló energiaként levegő-hőszivattyú telepítésére is sor kerül - írják.

A 2001-ben alapított Délvill Kft. fő tevékenységi köre a villamoshálózatok, közvilágítási rendszerek, transzformátorállomások kivitelezése és tervezése. A jelenlegi 75 fős munkavállalói létszámot a fejlesztést követően 7-10 fővel tervezik növelni. A beruházás várhatóan idén év végén zárul- írják.

A vállalkozás árbevétele 2020-ban 2,2 milliárd forint volt, ami csaknem teljesen azonos az előző évivel. Az adózott eredmény a 2019-es 228,3 millió forintról 2020-ra csaknem 380 millióra nőtt.

A Délvill Kft. orosházi referenciamunkája

Építőipari innováció a Pécsi Tudományegyetemen

Egyedi pluszenergiás házzal szerepel a Solar Decathlon Europe nemzetközi építőipari innovációs versenyen a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) csapata, amely egyedüliként képviseli Magyarországot a júniusi wuppertali eseményen - tájékoztatta a sajtót az intézmény május közepén.

Az egyetem hallgatói által tervezett és előépített ház május közepén tartott bokrétaünnepségén György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a projektben ötvöződik minden, amit Magyarországon alapkutatásnak, alkalmazott kutatásnak és innovációnak tekintünk.

Az államtitkár szerint a magyar családok számára olyan élhető környezetet kell teremteni - legyen szó lakóingatlanokról, közösségi terekről vagy életterekről - amelyet magyarok terveznek és építenek fel magyar innovatív alapanyagokból. A kormány jelentős szerepet szán az élhetőbb Magyarország megteremtésében a PTE-nek, ennek megfelelően pedig már történtek is lépések.

Az esemény sajtóanyaga szerint az először húsz esztendeje megrendezett Solar Decathlon nemzetközi építőipari innovációs verseny célja, hogy egyetemi kutatói csoportok működjenek együtt ipari partnerekkel, támogatókkal energiahatékony épületek, mintaotthonok tervezésére, megépítésére.

A versenyen mérnökhallgatók kreativitására és innovációs képességére építve olyan energiatudatos épületet kell tervezniük, amelynek létrehozásában egyetemi kutatói csoportok, valamint ipari szereplők is együttműködnek, és amelyek a jövő generációi számára mintaotthonként szolgálnak.

A pécsiek megújuló energiahordozókra alapozott és a fenntarthatóságot szem előtt tartva megtervezett, különleges megoldásokat felvonultató, többfunkciós lakóházának tervezőcsapata 17 másikkal mérkőzik meg a németországi Wuppertalban június elején a Solar Decathlon Europe-on. Az eseményen a Pécsen előépített, majd szétszerelt, darabokban kamionokkal elszállított házat két hét alatt kell ismét megépíteniük.

A pécsiek épületüket a városban maradó, egyetemet végzett fiatalok számára tervezték, annak északi homlokzatán a káros anyagokat megkötő zöldfelület, a déli oldalon pedig egy - a napenergiát, a passzív energiát hasznosító - naptér helyezkedik majd el. A ház ökológiai szempontból plusz energiás lesz, azaz emissziója negatív. A csapat célul tűzte ki, hogy ez ne csak az épület üzemeltetésére legyen érvényes, hanem az egész életciklusra, amibe az építkezés is beletartozik.

A versenyépületet az előzsűri beválasztotta azon nyolc projekt közé, amelyek a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részesei lesznek a "Wuppertal-i Fenntarhatósági Mintapark" bemutató tereinek, a "Solar Living Lab-nek".

Bokrétaünnepségen avatta fel a Solar Decathlon Europe 2022 Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny egyetlen magyar csapata, a Lungs of the city Team által megépített energiahatékony házat dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára május 13-án Pécsett. 

Forrás:  MTI

Fotó: Délvill Kft., Pécsi Tudományegyetemen

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©