Hazai gyártói hírek

Kétmilliárdos beruházás indít a Lafarge hazai leányvállalata Királyegyházán, jól zárta a 2018-as évet a magyarországi Velux.

2019. július 05.

Kétmilliárdos beruházás indít a Lafarge hazai leányvállalata Királyegyházán, jól zárta a 2018-as évet a magyarországi Velux.

Kétmilliárd forintos beruházást indít a királyegyházi cementgyár

Kétmilliárd forint értékű beruházást hajt végre 2020 első feléig a baranyai Királyegyházán nyolcadik éve működő Lafarge Cement Magyarország Kft. – jelentette be a vállalat július elsején.

A saját erőből megvalósuló beruházás eredményeként 60-ról 80 százalékra emelkedik a gyárban a felhasznált másodlagos tüzelőanyagok mértéke. Emellett a "jelenleg is jóval a megengedett határértékek alatt lévő" szén-dioxid kibocsátást további 10 százalékkal tudják csökkenteni - írták.

A közleményben Hoffmann Tamás, a Lafarge Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója ismerteti: olyan technológiát építenek be, amely egyrészt további lehetőségeket kínál a helyi, hatékony hulladékgazdálkodás területén, másrészt évtizedekre szavatolja a cementgyár versenyképes működését is.

Kitérnek arra, hogy a gyár mostani környezetvédelmi beruházása a 2014-ben bevezetett alternatív tüzelőanyagok hasznosításához kapcsolódik, azt bővíti ki. Felidézik: öt éve egy 700 millió forintos beruházás keretében lehetővé tették, hogy tisztított, aprított háztartási hulladék és gumitextil az úgynevezett együtt égetés folyamata során értékes tüzelő- és másodlagos nyersanyagforrást adjon a cementgyártás folyamatához.

Felhívták a figyelmet, hogy a beruházásokkal nemcsak a fosszilis energiahordozókat óvják meg a jövő generációja számára, hanem az egyébként szemétégetésre, illetve lerakásra, depóniára ítélt hulladékot hasznosítják újra. A cementgyártás zárt technológiája miatt mindez beépül a cementbe. 

A mostani beruházás kapcsán megjegyzik a közleményben, hogy az újítás középpontjában ezúttal az úgynevezett klór-leválasztó technológia áll, amely lehetővé teszi a tüzelőanyagok nagyobb arányban történő alternatív hasznosítását.

A beruházás technológiai kivitelezése 2019 végén zárul le, míg az alternatív tüzelőanyag tároló bővítése 2020 első félévében valósul meg.

A királyegyházi cementművet 2011 szeptemberében adták át, előtte 30 éven át nem épült cementgyár Európában. A korszerű, környezetbarát technológiát alkalmazó és az energiával hatékonyan gazdálkodó létesítmény tervezésére és kivitelezésére 72 milliárd forintot költöttek. A mintegy 150 főt foglalkoztató, közel 50 milliárd forintos saját tőkével rendelkező Lafarge Cement Magyarország Kft. 2018-ban 19 milliárd forint árbevételt ért el 570 millió forint adózott nyereség mellett.

A Lafarge Cement Magyarország Kft. Királyegyházán működő cementgyárának egy részlete

Közel 10 százalékkal nőtt a Velux árbevétele tavaly 

A Velux Magyarország Kft., 42,5 milliárd forintos nettó árbevételt ért el tavaly, 8,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – áll a cég június végén kiadott közleményében.

Beruházásokra tavaly több mint 2 milliárd forintot fordított a tetőtéri ablakokat, árnyékolókat, fénycsatornákat és redőnyöket, valamint egyéb kiegészítőket gyártó vállalat.

Őz Beáta, a Velux Magyarország Kft. budapesti telephelyének ügyvezető igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy a cégcsoport évről évre kiemelt figyelmet fordít ökológiai lábnyoma csökkentésére. Fontos sikernek nevezte, hogy 2018-ban elnyerték az Energiahatékony Vállalat Díjat. A díjjal a Velux Magyarország Kft. fertődi egységében 2017-ben elindított fejlesztések eredményeit ismerték el, az energiatakarékos technológiai megoldásokkal tizedére csökkent a gyártóegység károsanyag-kibocsátása - ismertette az eredményeket. 

Kiemelte: a Velux Magyarország a gyártás során keletkező hulladék 100 százalékát - cégcsoporton belül elsőként - 2017 óta újrahasznosítja, és a fa alapanyag szárítását biztosító kazánokat az előállítás során keletkező faforgáccsal működteti. Az ügyvezető az idei é kihívások közé sorolta az építkezések dráguló kivitelezését és a szakmunkák hosszú várakozási idejét, amelyek negatívan befolyásolják az értékesítést. A tetőtéri ablakok piacán az eladási volumen ennek ellenére folyamatosan nő - tette hozzá. 

A Velux az építőanyagipar egyik vezető világmárkája és vállalata, termékeit közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel; Magyarországon Fertődön és Fertőszentmiklóson. A régió egyik legnagyobb munkaadójának számít, csaknem 1100 dolgozót foglalkoztat. A cég 1986 óta van jelen a magyar piacon, adózott eredménye a nyilvános cégadatok szerint 1,563 milliárd forint volt tavaly, az előző évi 1,544 milliárd forintot követően.

Forrás: MTI

Fotó: Lafarge.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©