Egymilliárd eurós ingatlanfejlesztés Angyalföldön

Változatlan koncepcióval folytatódik az első rozsdaövezeti fejlesztés megvalósítása a Váci úton.  

2021. december 27.

A volt Láng Gépgyár közel tíz hektáros területén, az egymilliárd euró értékű projekt keretén belül egy zöld, környezettudatos megoldásokban bővelkedő, egyedi mikroklímájú, innovatív, élhető és páratlan városnegyed valósul meg, az első rozsdaövezeti projektként - közölte a terület fejlesztője, a Southblaze Kft. csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a beruházás részeként, az egykor elhanyagolt ipari területen egy közel két hektáros közpark is helyet kap. A fejlesztő egy előremutató, Európában egyedülálló városfejlesztési koncepciót kíván megvalósítani. "A projekt nem csupán a kerület és a főváros, hanem az egész ország ékköve lesz" - fogalmaztak.

Emlékeztettek, a kormány által elindított rozsdaövezeti akcióterv célja, hogy az elhanyagolt ipari területek helyén egészséges lakó- és munkakörnyezet kerüljön kialakításra, mind a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével, mind pedig az infrastrukturális erőforrások optimális kihasználásával.

A Rozsdaövezeti Bizottság számos szakmai szempont mérlegelése után elsőként a volt Láng Gépgyár területét jelölte ki rozsdaövezeti akcióterületként.
A fejlesztő a jelenlegi tervek szerint együttesen mintegy bruttó 410 ezer négyzetméternyi földfelszín alatti és feletti területet alakít ki. A munkaközi tervek alapján bruttó 136 ezer négyzetméteren lakóépületeket, bruttó 133 ezer négyzetméteren irodaházakat, bruttó 16 ezer négyzetméteren pedig egy közel 250 szobás, négycsillag vagy négy csillag superior minősítésű hotelt, míg a fennmaradó részeken a földfelszín alatti parkolókat építenek.

Mint írták, az élhető környezet és az energiatakarékosság jegyében fejlesztett koncepcióra figyelemmel, továbbá számolva a terület közepén kialakításra kerülő közel két hektáron elterülő közparkkal, és az egyedi mikroklíma kialakítása érdekében megvalósuló sajátos projektelemekre, valamint kalkulálva az építőipari anyagárak emelkedésével, a fejlesztő a projektértéket 500 millió euróról 1 milliárd euróra növelte.

Mindemellett a fejlesztő a XIII. kerületi önkormányzattal kötött településrendezési megállapodás rendelkezéseit tiszteletben tartva jár el, így többek között számos, nem közvetlenül a fejlesztési területhez kapcsolódó infrastrukturális beruházást valósít meg.

A közlemény szerint a fejlesztő gazdasági érdeke is egyértelműen az, hogy magas minőségű lakóépületeket, kereskedelmi és szolgáltatóépületeket, valamint modern, "smart" megoldásokkal felszerelt, környezetbarát irodaházakat értékesítsen, a településképbe illeszkedő, élhető környezetben. A példaértékű, emberléptékű városnegyed-fejlesztésben központi szerepet kap egy közel két hektáron elterülő zöld közpark, ami a nagyközönség számára is elérhető lesz. Az önkormányzat és a kerületi főépítész által is támogatott koncepció szerint a város felől érkezőket egy fokozatosan emelkedő épületegyüttes fogadja, és az épületek csak a telek északi szélén érik el a 65 méteres magasságot, ezáltal a terület harmonikusan illeszkedik a városszövetbe. A projekt keretén belül kialakítandó innovatív lakás és irodaterek esetében már nemcsak az okosotthon rendszer kiépítése az egyedüli cél, de a fejlesztő küldetésének tekinti, hogy trendet teremtsen az adott esetben nem szokványos megújuló energiaforrások újszerű felhasználásával is - olvasható a kommünikében.

MTI, 2021. december 23. Fotó: Illusztráció, Getty images

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©