Csaknem kétmilliárdos beruházást hajtott végre a királyegyházi cementgyár

A megvalósuló környezetvédelmi fejlesztéssel 60-ról 80 százalékra emelkedik a gyárban a felhasznált másodlagos tüzelőanyagok mértéke.

2019. december 18.

Közel kétmilliárd forint értékű környezetvédelmi célú beruházást adott át a baranyai Királyegyházán nyolcadik éve gyárat működtető Lafarge Cement Magyarország Kft. (Lafarge) december közepén.

Cobuz Marcel, az anyacég LafargeHolcim cégcsoport európai régióért felelős igazgatója a decemberi ünnepélyes átadón kiemelte, a beruházással jelentősen csökken a cementgyár fajlagos szén-dioxid kibocsátása, ezzel pedig biztosítható a létesítmény hosszú távú környezettudatos és versenyképes működése. Kifejtette: a saját erőből megvalósuló fejlesztéssel 60-ról 80 százalékra emelkedik a gyárban a felhasznált másodlagos tüzelőanyagok mértéke.     

A Lafarge Cement Magyarország Kft. királyegyházi cementgyára a cég közel kétmilliárd forint értékű környezetvédelmi célú beruházása átadásának napján, 2019. december 13-án. 

Klór-bypass technológia

Az igazgató szerint a magyarországi beruházásuk összhangban van vállalatuk szén-dioxid kibocsátás csökkentésére összpontosító 2030-as fenntarthatósági stratégiájával. A fejlesztés eredményeként a kibocsátást további 10 százalékkal tudja csökkenteni a gyár. A beruházás középpontjában az úgynevezett klór-bypass technológia áll, amellyel csökkenthető a cement klórtartalma.     

A klór-bypass technológia lényege, hogy a klinker előállításakor az alternatív tüzelőanyagok égetése során felszabaduló klórt leválasztja a rendszer. Mindez csökkenti a klinker és az abból készült cement klórtartalmát. A zárt rendszerben kivételre kerülő gázelegyet mészkőliszttel keverik össze, majd ezt követően a rendszerre épített zsákos portalanítóval megtisztított port (bypass-por) leválasztják és a tisztított gázt a klinkerhűtési technológiába vezetik vissza.

A királyegyházi cementgyár környezetvédelmi beruházásainak első lépése 2014-ben, az alternatív tüzelőanyagok hasznosításának megkezdésével indult. Ezzel nemcsak a fosszilis energiahordozók felhasználását csökkentették, hanem elkötelezték magukat a szemétégetésre, illetve lerakásra ítélt hulladékok újrahasznosítása mellett is. 2019 júniusában újabb mérföldkőhöz érkezett a Királyegyházi Cementgyár, megkezdődtek az alapozási munkálatok, majd júliusban elindult az elérhető legmodernebb technológia kiépítése. 

A cementgyártás zárt technológiája lehetővé teszi, hogy a felhasznált tüzelőanyagok beépüljenek a cementbe. A környezetvédelmi beruházásaik következő lépése az alternatív tüzelőanyag tároló bővítése lesz, 2020 első fél évében.     

Királyegyháza

A királyegyházi cementművet 2011 szeptemberében adták át, előtte 30 éven át nem épült cementgyár Európában. A korszerű, környezetbarát technológiát alkalmazó és az energiával hatékonyan gazdálkodó létesítmény a legmodernebbek között van világszinten is, annak tervezésére és kivitelezésére 72 milliárd forintot költöttek.

A mintegy 150 főt foglalkoztató, közel 50 milliárd forintos saját tőkével rendelkező Lafarge Cement Magyarország Kft. a nyilvános cégadatok szerint 2018-ban 19 milliárd forint árbevételt és 570 millió forint adózott nyereséget ért el. A megelőző évben árbevételük 15,4 milliárd forint volt és 630 millió forint veszteséget könyveltek el.

Forrás: MTI, Lafarge.hu

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©