Újjászületik a Millenáris

A Nemzeti Táncszínház költözik a Millenáris egyik épületébe, és új pihenőpark is nyílik hamaroan. 

2017. március 16.

Március végéig elkészülnek a végleges kivitelezési tervek a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyéhez, amely Budapest II. kerületének újjászülető közösségi, kulturális központjában, a Millenáris parkban kap helyet.

A munkaterületet január 18-án adták át, jelenleg a Millenáris Teátrum külső gépi és belső kézi bontása zajlik. A Nemzeti Táncszínház és közönsége 2018 tavaszán veheti birtokba a multifunkcionális és nemzetközi mércével mérve is korszerű épületet. A Millenáris Teátrum átépítéséhez szükséges pénzügyi forrást a Miniszterelnökség biztosítja. A beruházás összértéke 3,3 milliárd forint.

Amellett, hogy az épület kialakítása alapvetően a táncszínház működését fogja szolgálni, fontos szempont, hogy megőrizze multifunkcionalitását és sokoldalú rendezvényépület maradjon, a Millenáris park életének szerves részévé váljon. A Millenáris a Nemzeti Táncszínház új otthonának megteremtésével korszakhatárhoz érkezett. Az intézmény a folyamatos fejlesztésekkel nagymértékben hozzájárul Bel-Buda vonzerejének további növeléséhez, valamint a környéken lakók életminőségének javításához. 

Látkép - A fővárosi Millenáris park látképe 2017. március 9-én.

A Nemzeti Táncszínház 2001 óta működik befogadó színházként és éves szinten körülbelül negyven profi tánctársulattal dolgozik együtt. Az elmúlt tizenhat évben a Nemzeti Táncszínház nagyjából hatezer előadást szervezett Budapesten, és vidéken is tevékeny, ami azt jelenti, hogy a gondozásában megvalósuló előadások országszerte eljutnak a közönséghez. Az új épületben helyet kap egy nagyszínpad, valamint a kisebb társulatok és kísérletező műfajok bemutatását szolgáló kis kamaraterem.

A 2018-as Budapest Táncfesztivállal megnyíló új épületben magyar társulatok előadásai, koprodukciós gálaműsorok, nemzetközi vendégek fellépései, a Magyar Nemzeti Balett, valamint a Zeneakadémia zenekarának műsora fogja várni a közönséget. Emellett kulturális programoknak, a tánchoz kapcsolódó beszélgetéseknek és gyerekprogramok is otthont fog adni az új játszóhely.

Bővül a park is

Nemcsak a Nemzeti Táncszínház költözése újdonság a Millenáris életében. Már tavaly nyáron elkészültek az új pihenőpark látványtervei, mely az egykori Ipari Minisztérium épületének és a mögötte lévő egykori Ganz-gyár területének rekultivációjával vált lehetségessé. A Millenáris így egy közel 2,3 hektáros pihenőparkkal bővül majd.

A korszerű, elsősorban rekreációs célokat szolgáló közösségi tér több mint háromszáz lombos fával, dús zöld növényzettel, padokkal, izgalmas játszótérrel és jelentős vízfelülettel várja majd a kikapcsolódni vágyókat. A parkban két kávézó is nyílik, amelyek illeszkednek a megújult Széll Kálmán tér környékének és a Lövőház utcának önálló városképi egységet alkotó jellegéhez. A hatalmas aktív zöldfelület érezhetően javítani fogja a levegő minőségét a nagy forgalmú Margit körút térségében.

A park növényzetét esővízzel öntözik majd, és a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszert is minél nagyobb részben megújuló energiával táplálják. A beruházásnak része a mára eléggé “lelakott” régi Millenáris Park megújítása is. A térburkolatokat, ahol szükséges, kicserélik, és minőségi kertészeti elemekkel gazdagítják a Fény utca és a Marczibányi tér közé eső területet is, amely az új parkrésszel átjárható, egységes egészet alkot majd. Ennek érdekében a Fény utca érintett szakaszának gépjárműforgalmát a föld alatt vezetik el a Kis Rókus utca felé.

 A TSPC Mérnökiroda Kft. által készített látványterv a Millenáris közel 2,5 hektáros új pihenőparkjáról 

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán/TSPC Mérnökiroda Kft.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©