Tájékoztató kampány az építőipari munkabalesetek csökkentéséért

Országjáró rendezvénysorozatot indít az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi biztonságra.

2018. március 26.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az építőipar 2018-2019-es jelentős kapacitás lekötése miatt, rendezvény- és képzéssorozatot indít a munkavállalóknak és a munkaadóknak egyaránt, az ágazatban történt súlyos és halálos kimenetelű munkabalesetek számának csökkentése érdekében – derült ki a szervezet sajtóeseményén március elején.

Az eseménysorozat az ÉVOSZ, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével, valamint az Építő-, Fa-, és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségével közösen konzorciumi formában valósul meg. A konzorciumi tagok a projekt elkészítésére a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban 77,56 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyertek.

A programra, amely 2017. szeptember 1. és 2019. február 28. között valósul meg, azért is van nagy szükség, mert a tavaly az egész évet tekintve a hivatalos adatok szerint Magyarországon 165 súlyos és halálos munkabaleset történt, amiből 21 halálos és 23 súlyos baleset az építőipart érintette. Ráadásul már idén januárban is történt 2 halálos munkabaleset az ágazatban.

A program már lezárult első részében az ÉVOSZ felmérte az ágazat munkavédelmi, munkaegészségügyi helyzetét. A szervezet szerint nem a szabályozással van probléma, hanem azzal, hogy a vállalkozások főleg a kisebb cégek nem ismerik, és nem tartják be az előírásokat. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 92 ezer építőipari vállalkozás működik, ezek 96 százaléka 10 embernél kevesebbet foglalkoztat.

Fontosak a munkabiztonsági előírások (illusztráció)

Országjárás indul

A program résztvevői a felmérésekből szakértők segítségével készített tájékoztató, oktató anyagokkal kívánnak javítani a vállalkozások és munkavállalók munkavédelmi, munkaegészségügyi ismeretein. A tájékoztatókat egy 12 állomásból álló országos rendezvény sorozaton (egyebek mellett Kecskeméten, Debrecenben, Győrben) mutatják majd be, illetve képzési napokat is tartanak. A sorozatot május-júniusban és szeptember-októberben szervezik.

Az elmúlt két évben 20 ezer emberrel bővült az építőiparban foglalkoztatottak száma. Közöttük pedig nagy számban vannak tapasztalattal nem rendelkező betanított munkások, vendégmunkások (számuk nem éri el a 3 ezret) és a munkaerőpiacra visszatért nyugdíjasok.

Az építőipar jelenlegi szerződésállományát tekintve a következő két-három évben jelentősen nő az építőipari termelés, így a 2017-ben elért 2494 milliárd forintos termelés az idén 2800 milliárd forint körülire emelkedhet. Ez a gyors növekedés komoly kihívást jelent a munkaerő szempontjából, hiszen egyre több jól képzett szakemberre lenne szükség – figyelmeztet a szövetség.

A kapacitásleterheltség és a munkaerőhiány miatt az építőiparban megvan a veszélye annak, hogy emelkedni fog a munkahelyi balesetek száma. A munkaerőhiány következtében foglalkoztatott időskorúak, külföldi munkavállalók és alacsony képzettségűeknél pedig magasabb a munkahelyi balesetek kockázata.

Az Európai Unió 28 országának 100 ezer munkavállalóra számított halálos kimenetelű munkabalesetek előfordulásának gyakorisága 2015-ben Máltán volt a legmagasabb (17,94), ezt követte Litvánia (15,54), Magyarország a hatodik lett a sorban 10,98-as eredményével. A legkevesebb baleset Hollandiában és Svédországban (1,5) történt.

Forrrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©