Megvannak az ötletpályázat nyertesei

Három első és második helyezettet is hirdetett a a Múzeum Negyed épületei elhelyezési pályázatának zsűrije.

2013. október 03.

Összesen 12 pályaművet díjazott és vásárolt meg a városligeti Múzeum Negyed épületei elhelyezési pályázatának zsűrije, amely ezek ötleteiből állítja össze a liget mestertervét.

A júliusban kiírt elhelyezési pályázat célja az volt, hogy az Új Nemzeti Galéria - együtt a Ludwig Múzeummal -, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Magyar Fotográfiai Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum épületeinek nemzetközi tervpályázata konkrét helyszínekre legyen kiírható.

A bírálóbizottság végül három-három, rangsorolás nélküli első és második díjat adott ki, és ezeken kívül további hat terv megvételéről döntött. Mindegyik pályázat nagy figyelmet fordított a zöldfelületek megőrzésére, ahogy a Liget Budapestről szóló kormányhatározat is kimondja: a park biológiai aktivitásának a projekt eredményeképpen növekednie kell. A beruházás célja, hogy a kétszáz éves Városliget fejlesztése során komplex családi szabadidőparkot hozzon lére.

A pályázók változatos megoldásokkal dolgoztak, a Magyar Zene Házát például a legtöbben a zajos utaktól távol, a liget belsejébe helyezték, a Néprajzi Múzeumot több pályázat a Hermina út mellé javasolta felépíteni, míg néhányan a városligeti tó méretét is megnövelnék.

szépművészeti 01 Ötletekben nincs hiány - a Philaemon 2003 Kft. pályaműve, amely a megosztott első helyezésben részesült három tervezőcsoport egyike (MTI)

Nagy Ervin, országos főépítész a díjátadón bejelentette: megosztott első díjban és egyenként 3 millió forintos megvételben a Philaemon 2003 Kft., a Triskell Épülettervező Kft. és a Kollektív Műterem Kft. munkái részesültek. A 2-2 millió forinttal járó második helyen a Szateki Kft., a Napur Architect Kft. és a Tarka Kft. pályázatai végeztek, míg három pályamű 1 millió forintos kiemelt megvételben , további három munka 500 ezer forintos megvételben részesült.

szépművészeti 03

A három első helyezett pályamű képviselői a Szépművészeti Múzeumban tartott mai díjátadón - Balról jobbra, Kovács Zoltán, a Kollektív Műterem Kft. munkatársa, Horváth Zoltán a Triskell  Épülettervező Kft.-től és Farsang Zsolt, a Philaemon 2003 Kft. munkatársa (Mti)

A Városliget mestertervét a megvásárolt tervek ötleteinek a felhasználásával készíti el a zsűri, majd az öt új múzeumépületre 2013 végén írják ki a nemzetközi tervpályázatokat, amelyeken csak magyar építész partnerrel lehet majd elindulni.

A Liget Budapest beruházás a tervek szerint az Európai Unió következő, 2014-ben kezdődő költségvetési ciklusában rendelkezésre álló források segítségével valósulhat meg, 2018-as befejezési határidővel. Az elhelyezési pályázat legjobb munkái nemsokára a Szépművészeti Múzeum honlapján lesznek elérhetők.

Forrás: MTI A képek forrása az MTI, Fotó: Soós Lajos

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©