Látványbánya az osztrák Alpokban

Az ausztriai Erzbergben található Közép-Európa legnagyobb vasércbányája, ahol több mint ezer éve folyik a termelés. A bánya látogatókat is fogad.

2014. október 03.

Sosem gondolnánk, hogy egy bánya lehet izgalmas szórakozás is. Pedig Ausztriában erre is akad példa, egy osztrák Alpokban fekvő kisváros, Eseinerz mellett lévő Erzbergi bánya pont ilyen. 

Nem is gondolnánk, de az ausztriai Erzbergben található Közép-Európa legnagyobb és egyben legrégebbi vasércbányája, ahol több mint ezer éve folyik a termelés. Az eredetileg 1534 méter magas Erzberg elhordását már a kelták és a rómaiak megkezdték, most egy azték piramishoz hasonló, 1465 méter magas kőtömb, amelyből ma is bányásznak. A vörös ércet lépcsőzetes külszíni fejtéssel termelik ki. A kitermeléshez 42 bányaszintet alakítottak ki, és a területen mintegy 70 kilométernyi üzemi  út vezet keresztül. A hegy még ma is 140 millió tonnányi pátvasércet rejt.

A bánya a látogatók számára is nyitva áll, az egykori aknákat kisvasúttal és gyalogosan vezetéssel lehet bejárni. A bányába "Katl" nevű, egykor bányászokat szállító vonat viszi a védőruhába bújt látogatókat, ahol többek bemutatják, milyen körülmények között dolgoztak a múlt bányászai. A  1,5 km-rel a föld alatt, az Erzberg gyomrában mindent megtudhatnak a látogatók a feltárási és elővájási munkálatokról, és a felszín alatti ércfejtés módszereiről. Részletesen bemutatják a fúrás és robbantás, a rakodási és szállítási technikák fejlődését, és a tárnák biztosítását szolgáló építési módszereket. 

A bánya felülről (Csák Szilárd)

Emellett az Erzbergi bánya történetét is bemutatják egészen a kezdetektől, hogy honnan származik a Földön lévő vas. a földalatti tárlatvezetés nem csak az információközlésről szól, Mindig nagy sikert arat az eredetit utánzó robbantás, amely 60 tonnányi kőzet kinyerését szimulálja egy 10 négyzetméteres tárnában. Vakító villámok cikáznak a tárnák labirintusában, fülsiketítő robaj és lőporfüst közepette a látogatók valódi képet kapnak a bányászatról. 

A túra része utazás a Haulyn, az óriási taxin, ami egy átalakított dömper (860 PS). Ez viszi körbe a látogatókat az Erzberg gigantikus lépcsőit, miközben ennek platójáról bámészkodnak. A kőfejtőt persze nem csak dömperek járják, a világ legkeményebb motorversenye, a híres erzbergi rodeo ("Red Bull Hare Scramble") is itt kerül évről évre megrendezésre.

Térképen:

Videó:

Fotó: Csák Szilárd, Videó: Travel Channel, Ausztria

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©