Jövő ősszel nyílik az új győri sportuszoda

Az épülő uszoda a Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál helyszínéül is fog szolgálni 2017-ben. Az építkezést kivitelező konzorciumot a Switelsky vezeti.

2013. november 22.

A Switelsky Magyarország Kft. által vezetett S-F GYŐR Uszoda 2013 Konzorcium a kivitelezője a 3,2 milliárd forintos új győri sportuszoda építésének. A november első felében megtartott ünnepélyes alapkőletétel után a projekt jövő augusztus elején adják át.

Az önkormányzati tervek szerint az új sportuszoda egyszerre szolgálja majd az élsportot és az utánpótlás-nevelést. Az uszoda a környezetében épülő, a versenyzők, az utánpótlás és a helyiek kiszolgálását egyaránt célul kitűző sportcentrum első eleme. 2017-ben ugyanis az uszoda lesz a Győrben rendezett Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál (EYOF) egyik helyszíne, melyre az előkészületek már elkezdődtek.

A korábban ismertetett ütemterv szerint az augusztusban indult földmunkákat követően jövő áprilisban zárul a szerkezetépítés, utána pedig a szakipari munkák következnek. Az átadás-átvétel időpontjaként jövő augusztus 8-ában állapodtak meg a Switelsky Magyarország Kft. által vezetett S-F GYŐR Uszoda 2013 Konzorciummal.

győr sportuszoda 02

Az ünnepélyes alapkőletételen, november 8-án Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke mond beszédet. Az eseményen Jakabos Zsuzsanna úszónő is részt vett (a kép jobb szélén).

A nemzetközi színvonalú sportrendezvények, versenyek megrendezésére is alkalmas fedett uszoda 800 fix és 400 mobil ülőhellyel rendelkezik majd. A létesítményben egy 50x25 méteres, 2,2 méter mély verseny- és egy 16,6x10 méteres, 90 centiméter mély tanmedence kap helyet. Ehhez csatlakozik egy külső, 2 méter mély, 33,3x25 méteres úszómedence. Ez utóbbi igény szerint átmenetileg lefedhető és a főépülettel zártan összeköthető. Ezt a kapcsolatot a beruházás második ütemében alakítják ki.

A költségek mintegy felét adja az állam, a felét pedig a város teszi hozzá. Első lépés az uszoda átadása, aztán következik a hozzá kapcsolódó úthálózat kiépítése. A vállalkozás része egy nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas teniszkomplexum, valamint egy-egy versenyzésre, illetve bemelegítésre alkalmas atlétikapálya, cselgáncs- és tornacsarnok kialakítása is.

Az önkormányat reményei szerint egy olyan sportkomplexum jön létre 2017-re, amely a nemzetközi igények kielégítése mellett a győriek érdekeit szolgálja, de egyben olimpiai központként is funkcionál, nem versengve a jól működő, de fejlesztésre szoruló tatai edzőtáborral, hanem sok ponton kiegészítve azt. Ehhez későbbiekben szálloda-beruházás is társulna.

Az EYOF egyébként az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. A 14 és 18 év közötti korosztály eseménye a tervek szerint 2017. július 22. és 29. között lesz Győrben, várhatóan több ezer részvevővel.

Forrás: MTI

A kép forrása az MTI, Fotó: Krizsán Csaba

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©