Idén ünnepli indulásának 100 éves évfordulóját a Kelenföldi Erőmű

1914 júniusában indult el két darab 7,5 MW teljesítményű turbógenerátorral az erőmű. A régi irányítóterem ma már műemlék.

2014. október 17.

A Kelenföldi Erőmű a fávoros villamosítási progamjának jegyében épült, és kezdte meg a működését közvetlenül az első világháború kitörése előtt 1914 júniusában. Az eltelt 100 évben számos dolog változott az erőműben.

A kor adottságainek megfelelően széntüzeléses kisnyomású kazánokban termelték a gőzt és kettő 7,5 MW teljesítményű turbugnerátor egység szolgáltatta a 10 KV feszültségű áramot. Az erőművet folyamatosan bővítették már a két világháború között is.  Ekkor újabb gőzkazánokat és turbinákat telepítettek.

A II. világháború után az erőmű tüzelőanyagot váltott: a szén mellett megjelent a kőolaj és megkezdődött az ipari gőz- majd a lakossági forróvíz szolgáltatás is. Az erőmű teljes átalakulását azonban az 1962-72 közötti átépítés hozta meg, amikor a hőszolgáltatási irányelveknek megfelelően alakították át. Ellennyomású fűtőturbinákra cseréltk a korábbi kondenzációs technológiát, a távfűtést biztonságát pedig forróvíz-kazánokkal növelték.

A szén- és olajtüzelést fokozatosan kiváltotta a földgáz. 1972-ben itt helyezték üzembe az ország első gázturbináját 32 MW teljesítménnyel, amely leginkább csúcsidőben segítette a villamosenergia-hálózatot. 1980-ban végleg megszűnt a széntüzelés, és 41 ezer elátott lakással pedig az ország legnagyobb hőkapacitású körzete lett. 

A következő fejlesztési szakasz már a rendszerváltás után kezdődött, 1995-ben nagy teljesítményű hő- és villamos kapcsolt erőművi technológia alapját jelentő 129 MW-os gázturbinát üzemeltek be, de még 2010-ben is telepítettek kisebb teljesítményű gázturbinákat. Az erőmű évszázados története során mindig a legmagasabb műszaki színvonalon dolgozott, ma 51 fő a létesétményben dolgozók száma.

A 2005-ben bezárt régi irányítóterem. A 30-as években Borbíró Virgil tervei alapján épült terem a hazai art deco legismertebb műemléke, a termet számos film és klip díszleteként láthattuk már viszont. (Thinkstockphotos.com)

A testvérek

Nem a kelenföldi ugyanakkor az első erőmű, ami a fővárosban épült. Az Újpesti Erőmű 4 évvel megelőzte dél-budai társát. A Budapesti Erőmű Zrt. kezelésében lévő harmadik erőmű pedig a kispesti, ez az 1960-as években kezdte meg a működését. Mindkettőt a kelenföldihez hasonlóan folyamatosan korszerűsítették, és 2011 óta vesznek részt az országos villamos rendszer szabályozában is.

Forrás: Budapesti Erőmű Zrt.

Fotó: Google Maps, Thinksotckphotos.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©