IDEA 2018 Konferencia

Meg kell mutatni a mérnökszakma sikereit! Ezzel a mottóval rendezték meg 2018. március 8-9. között  Kecskeméten az első IDEA Konferenciát. 

2018. március 10.

Kecskeméten befejeződött az első ízben megrendezett IDEA 2018 mérnökkonferencia. Pintyőke Marcell, a KÉSZ Csoport marketing és kommunikációs igazgatója köszöntőjében hiánypótlónak nevezte  kétnapos rendezvényt. „Ahol találkozik a nemzetközi tapasztalat, a tudás és az együttműködés, szinergiák jönnek létre” – emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy a nemzetközi sztármérnököket is felvonultató rendezvény ráadásul a Magyar Mérnöki Kamara által akkreditált képzés. A találkozó célja a magyar építőipari vállalkozások és szakemberek pozícionálása a nemzetközi piacon, valamint a nemzetközi tapasztalatok megismerése és integrálása.

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke hangsúlyozta, az építőmérnöki szakma egyre keresettebb. „Egy épület tervezésében a tartószerkezeti, az épületgépészeti, az energetikai és elektrotechnikai tervezés is egyre bonyolultabb és egyre nagyobb részt kíván a tervezési munkában” – fogalmazott az elnök. Hozzátette, ezzel párhuzamosan drasztikusan csökkent az építőmérnöki karra jelentkezők száma. „Kedvet kell csinálni ehhez a szakterülethez, meg kell ismertetni a fiatalokkal a mérnökök munkáját” – húzta alá Nagy Gyula. Hozzátette, ahogy a mostani konferencia több külföldi előadója is megteszi, be kell mutatni a sikeres projekteket. „Megfelelő eszközökkel kell reklámozni a szakmát, és megmutatni, hogy nagyon szép hivatás.”

A konferencia első napján teltház előtt zajlottak a neves külföldi szakemberek előadásai. A nemzetközileg is elismert sztármérnökök többek közt az innovatív konstrukciókhoz szükséges új szerkezetekről, illetve az ehhez szükséges innovatív szemléletről és kreatív párbeszédről értekeztek. Ennek szemléltetésére számos sikeres projektet mutattak be a világ minden pontjáról.

Kiemelkedő érdeklődés kísérte a Puskás Stadion beruházásával foglalkozó szekciót, melyen elsőként Kocsis András Balázs (BIM Design Kft)  tartott előadást a stadionépítési trendekről, a nemzetközi példákkal adva viszonyítási alapot a magyar nemzeti stadion projektjéhez. Az új stadion főtervezőjeként Skardelli György, a Közti Zrt. vezető tervezője is felszólalt, teljes körűen bemutatva az érvényesített építészeti és funkcionális szempontokat. A projekt igazgatójaként Dúzs György elsősorban a munkaszervezési kihívásokról beszélt, az utána következő Karakas János a West Hungária Bau Zrt. képviseletében a Puskás-stadion szerkezetépítési feladatait ismertette.

Szintén kiemelkedő figyelmet kapott az építőipar jövőjét alapvetően meghatározó Building Information Modelling (BIM) témájában megszervezett kerekasztalbeszélgetés. A beszélgetés egyik többször is megfogalmazott eleme az volt, hogy a projektek megfelelő előkészítettségi szintje meghatározó alapfeltétele a BIM sikeres alkalmazásának. Több szakember egyetértett abban, hogy egyelőre még  nincs tisztázva, hogy pontosan mit jelent a BIM és hogy pontosan mit értünk a BIM alkalmazása alatt egy-egy projektben. Ugyanakkor – bár eltérő megoldási javaslatokkal – az a vélemény is egyértelmű volt,  hogy szükség van a BIM egységes kezelését biztosító szabványosításra.

Lepsényi István, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára hangsúlyozta, az államigazgatás számára pontosan ilyen jellegű rendezvényekre van szükség ahhoz, hogy fel tudják mérni egy-egy ágazat igényeit, és támogatni tudják az ott kibontakozó, előre mutató folyamatokat.

IDEA Konferencia Sajtóközlemény alapján

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©