Hírek a román piacról

Csökkenőben keleti szomszédunk építőipari teljesítménye, a Leier pedig átveszi az ország legnagyobb téglagyárát.

2019. január 11.

Csökkenőben keleti szomszédunk építőipari teljesítménye, a Leier pedig átveszi az ország legnagyobb téglagyárát.

Csökken az építőipar teljesítménye

Októberben 3,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz mérten – derült ki a román országos statisztikai intézet legfrissebb december közepén publikált adataiból.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a csökkenés 4 százalék volt. Az 2018-as év első tíz hónapjában az építőipari termelés 4,1 százalékkal csökkent, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a visszaesés 2,5 százalék volt a 2017-esi év azonos időszakához képest.

Az első tíz hónapban a csökkenést főleg az új építményeknél tapasztalt visszaesés idézte elő, ezek volumene 8 százalékkal volt kisebb. Ugyanakkor a felújításoknál 4,5 százalékos növekedést jegyeztek, a karbantartási munkálatok volumene 5,4 százalékkal nőtt.

Az épületek típusa szerinti felbontásban az ipari létesítményeknél 7,9 százalékos volt a bővülés, ugyanakkor a nem lakóépületeknél végzett munkák volumene 0,1 százalékkal csökkent, a lakóépületeknél 28 százalékos visszaesést jegyeztek fel.

A Leier átveszi a legnagyobb romániai téglagyárat

A Leier csoport belép a román téglagyártó piacra, miután átveszi Románia egyik legnagyobb téglagyárát, a Brikston céget Jászvásáron – derült ki december közepén. A vételárat a két fél üzleti titokként kezeli.

A román piacra lépés célja, hogy építőanyag-gyártóként ott is erősítse pozícióját a Leier, emellett a csoport széles vázkerámiás falazóelem választékkal tudja kiegészíteni portfólióját.

A Brikston gyára Jászvásáron egy 2017-es fotón

A román piacon a következő években a jelenlét lényeges növelése a cél, hogy így az részévé váljon az anyacég fő piaci területeinek.

A Leier 2005 óta van jelen Romániában egy betonüzemmel, ahol a magasépítés, a mélyépítés és a kertépítés számára készítenek termékeket. A Leier csoport hét országban van jelen, Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Ukrajnában, ahol az építőanyag-gyártás, a gépkocsi-értékesítés és -szervizelés, az ingatlangazdálkodás valamint a forma- és gépgyártás ágazataiban működtet vállalkozásokat. A csoportnak 2018-as évet az előzetes becslések szerint 250 millió euró (mintegy 80,9 milliárd forint) árbevétellel zárta.

A romániai Brikston mintegy 230 embert foglalkoztat, az idei évre húszmillió euró (6,5 milliárd forint) árbevételt könyvel el.

Sepsiszentgyörgyön épül egyetemi campus a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem számára

Tízhektáros telket vásárol, és egyetemi campust épít Sepsiszentgyörgyön a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet (EMTE) működtető Sapientia Alapítvány magyar állami támogatásból – derült ki az erdélyi Krónika című napilap cikkéből január elején.

A magyar kormány 4,15 milliárd forinttal támogatja az alapítvány sepsiszentgyörgyi fejlesztéseit, ahol a 2015 óta működő agrármérnöki szak mellett még idén elindulhat az erdőmérnöki képzés és a következő két évben a sport szak is beindulhat - tudta meg a Krónika Kató Béla erdélyi református püspöktől, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnökétől.

A campus-építési projekt az idei év egyik prioritása, ám lebonyolítása többéves folyamat, hiszen hosszadalmas és bürokratikus eljárás, amíg a telekvásárlástól az építkezés befejezéséig eljutnak.

Forrás: MTI

Fotó: Ziaruldeiasi.ro

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©