Hazai hírek

Szegeden egy egész városrész közterületei szépültek meg, Veszprém új városi sportuszodát kap, Keszthelyen értékes belvárosi műemléképület újulhat meg

2019. június 17.

Szegeden egy egész városrész közterületei szépültek meg, Veszprém új városi sportuszodát kap, Keszthelyen értékes belvárosi műemléképület újulhat meg.

Szeged - Befejeződött az Odessza városrész közterületeinek megújítása

Június középén fejeződött be Szegeden az Odessza városrész közterületeinek megújítása a tavaly indult Zöldváros fejlesztési program keretében, a beruházás 940 millió forintból valósult meg.

A város mintegy 820 millió forint európai uniós támogatást kapott a beruházásra, ezt az önkormányzat 120 millió forinttal egészítette ki a járdák és bizonyos útszakaszok felújításának finanszírozására.

A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárás nyerteseként a HPQ Plus Kft. és az Alapközmű Kft. alkotta konzorcium végezte. A projekt eredményeként korszerűsítették a köztereket, bővültek a zöldterületek, amelyeken öntözőrendszert építettek ki. Az aktív kikapcsolódás érdekében bővültek és megszépültek a sétányok, a játszóterek, a sportpályák, és egy új kültéri fitneszpályát is kialakítottak.

A városrész új kapujában, a Maróczy Géza téren komplex térrekonstrukció történt: játszóteret alakítottak ki, napóra épült és fitneszberendezéseket helyeztek ki. A sakknagymesterről elnevezett közterületen sakkasztalok is várják a kikapcsolódni vágyókat.

A Korondi utcában új helytörténeti sétány létesült, térképekkel és fotókkal a városrészről. A környék növényzetét pedig új természetismereti tanösvény mutatja be. Az egykori kispiac helyszíne közösségi térré vált, sok fával, bokorral, ivókúttal, és bővültek az árusítóhelyek is.

A városrészben új járdák és gyalogátkelőhelyek épültek, akadálymentesek lettek a buszmegállók, új kerékpártárolókat helyeztek el és korszerűsítették a közvilágítást - áll a közleményben.

A megújult lakótelepi látkép a Szeged.hu felvételén

Veszprém - Új városi sportuszoda alapkövét rakták le

A Modern városok program részeként közel tízmilliárd forintból épülő új városi sportuszoda alapkövét rakták le június 14-én Veszprémben.

A Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. eredményes közbeszerzést bonyolított le az uszodaépítésre, a legolcsóbb kivitelezői árajánlat 9,7 milliárd forint körül alakult.  A Nemzeti Sportközpontok beruházásában épülő uszoda kivitelezője a Vemév-Szer Kft. és a Laterex Zrt. által alkotott konzorcium lesz.

Veszprém azok közé a megyei jogú városok közé tartozik, ahol nincs ötvenméteres medence, a helyieknek jelenleg Balatonfűzfőig kell ilyen létesítményért utazniuk. Ezt fogja orvosolni az új létesítmény, a tervek szerint 2020 végére megépülő új uszoda három célt is szolgál: az élsportot, az utánpótlás-nevelést, illetve a városi szabadidősportot.

A sportuszoda a Modern városok program kormányhatározatba foglalt tizenhárom veszprémi fejlesztése közé tartozik, nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszú beruházásként.

A létesítményben épül egy 50x25 méteres tízpályás versenymedence, egy 25x12,5 méteres bemelegítő medence, egy változó vízmélységű tanmedence és egy wellness-részleg gyermekpancsolóval, merülőmedencével, valamint szaunával. A versenymedencéhez ezerfős lelátó is tartozik majd, és külön öltözőket alakítanak ki a lakosság, valamint a sportolók számára.

A leendő uszoda látványterve

Keszthely - Belvárosi műemléképület újulhat meg

Több mint egymilliárd forintot fordítanak Keszthelyen a belvárosi műemléképület, a Reischl-féle sörház és barokk szárnya felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával. A beruházás kivitelezői szerződését június 13-án írták alá a település városházáján. 

A Reischl-féle sörház felújítására 850 millió forintot fordítanak.  A rekonstrukcióval a jelenleg leromlott állapotú ipari műemléki épületegyüttes rekonstrukciójával sokfunkciós közösségi, valamint kereskedelmi-szolgáltató terek jönnek létre.  A helyiségek kialakításával a keszthelyi kézműves sörfőzés alapjait is megteremthetik. 

Az egykori sörház belső udvarán a romos épületmaradványok elbontásával új zöldterületet alakítanak ki. A közbeszerzési eljárás során a kivitelezési jogot az Investmondi-System Kft. nyerte el, a munkaterületet a napokban veszik át, a kivitelezési munkák jövőre fejeződnek be.

További 250 millió forint pályázati forrásból az épületegyütteshez kapcsolódó barokk szárny újul meg. 

A leromlott állapotú épületszárnyban szövetkezeti boltot és kiegészítő helyiségeket alakítanak ki.  A kereskedelmi egységek létrehozásával a helyi mezőgazdasági termelők piacra jutását segítik, az épület teljes felújítása mellett olyan eszközöket - egyebek közt mérlegeket, pénztárgépeket és számítógépeket - szereznek be, amelyek azt szolgálják, hogy a helyi áruk minél hatékonyabban jussanak el a vásárlókhoz.

A fejlesztés eredményeként Keszthely egyik legrégibb barokk épülete újul meg. Az uradalmi sörházként működő épületegyüttest 1770 körül, Festetics Pál megrendelésére építették. Az üzemeltetést 1844-ben Reischl Vencel cseh származású serfőző vette át, később az épületegyüttesben sajtüzem működött, az utcafronti barokk szárnyban pedig lakásokat alakítottak ki. Az épületegyüttest 2004 januárjában nyilvánították műemléki védett értékké.

A megújult sörház látképe

Forrás: MTI

Fotó: Szeged.hu, Veszprém.hu, Tvkeszthely.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©