Fejlesztett a Reneszánsz Kőfaragó

1,2 milliárdból fejlesztették a süttői telephelyet és új kőfeldolgozó üzemet hoztak létre Nyírbátorban. A cég a bányászatra koncentrálna ezentúl.

2013. december 06.

A cég a most lezárult fejlesztésekhez 280 millió forintos pályázati támogatást nyert el, uniós és hazai forrásokból. Nyírbátorban zöldmezős beruházásként kőfeldolgozó üzemet hoztak létre, amely a térségben jelentkező igényeket elégíti ki, Süttőn a kőbánya vízfelhasználását tették visszaforgathatóvá és új gépeket vásároltak.

A Reneszánsz Zrt. fokozatosan csökkenti építőipari tevékenységét és az egyik piacvezető bányászati és kőfaragó vállalkozássá válna, amihez a süttői mészkő kiváló minősége biztos hátteret ad. A vállalat az elmúlt hét évben 4,4 milliárd forintot fordított fejlesztésre, a következő öt évben további 4 milliárd forintot fordítanak beruházásokra.

A nyírbátori üzemben egy teljesen automatizált, a térségben egyedülálló kapacitású térbeli szkennelő és komputervezérelt kőfaragó gép állt munkába, amelyet egy zöldmezős beruházásban felépített, 700 négyzetméteres csarnokban helyeztek üzembe. A telephely jelenleg 18 embernek ad munkát, de hosszú távon a létszám megduplázását tervezik. Balogh Miklós, a társaság elnöke a süttői telephelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta, a magas hozzáadott értékű minőségi díszítőkő-ipari termékek iránti keresletet kihasználva jelentős piacbővülésre számítanak Európában, Amerikában és Ázsiában. Jelenleg is tárgyalnak Kanadában egy nagy volumenű értékesítésről.

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. az 1948-ban alapított Kőfaragó Vállalat jogutódja. A társaság 1997-ben került mostani, magyar tulajdonosaihoz, akik közel egymilliárd forintos adóssággal vették át a céget. Akkor 147 embert foglalkoztattak, éves árbevételük 472 millió forint volt. Jelenleg Süttőn öt édesvízi mészkőbányát üzemeltetnek, 409 dolgozót foglalkoztatnak, akik közül ötven kőszobrász a hagyományos, kézi eljárásokkal dolgozik.

süttő bánya 01

Inkább bányásznának - Egy bányagép a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. süttői bányaüzemében az átadás napján (MTI)

A Reneszánsz Zrt. bányaterülete 114 hektáros, a fejtési helyek teljes kitermelhető kővagyona több mint hétmillió köbméter. Ez a mennyiség több száz évre elegendő. A bányaművelésben a gyémántfűrészes eljárást alkalmazzák, ezzel nagyobb tömböket lehet kifejteni és a környezetet is kíméli.

A süttői mészkő jól faragható és fényezhető, keménységének köszönhetően ellenáll a városi ártalmaknak. Számos középület, például a Parlament, a Mátyás templom és a Szent István bazilika felújításánál alkalmazták. A vállalatot 2007-ben a veronai szakkiállításon Közép-Európa legjobbjának választották, és a szakma Oscar-díjának számító "A kőművészet mestere" díjjal tüntették ki. A Reneszánsz Zrt. és jogelődje 1948 óta dolgozik a Parlamenten, ezzel a tervek szerint 2013 december 20-ra lesz kész a cég.

Forrás: MTI A kép forrása az MTI, Fotó: Máthé Zoltán

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©