Bontják a Lábatlani Cementgyárat

A Holcim megkezdi a húsz hektáron elterülő Lábatlani Cementgyár bontását. A gyár 145 évig működött, többek közt kiállítással emlékeznek rá.

2013. október 09.

Többek közt állandó kiállítással fognak emlékezni a bezárt és bontásra ítélt Lábatlani Cementgyárra. A bontás várhatóan két évig tart majd, a helyreállított területet az önkormányzatnak adják.

A Holcim Hungária Zrt. megkezdi a húsz hektáron elterülő Lábatlani Cementgyár bontását. A két évig tartó bontás a gyár több mint száz épületét, felépítményét és berendezését érinti. Elsőként a gyár régi raktárait, majd a Duna felé haladva az iszapkádakat, a klinker kemencét, az irodaházat, a szénalagutat, a csomagolóépületet, végül a silókat bontják el - áll a vállalt közleményében.

A bontási és rekultivációs munkákat az önkormányzattal együttműködésben és a lakossági ellenőrző csoport felügyeletével végzik. A helyreállított terület a munkálatok végén a település önkormányzatának tulajdonába kerül és barnamezős ipari területként hasznosítható. A Holcim eredetileg 2010-re tervezte a cementgyár bezárását, de az üzem működését az elmúlt években közel félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházásokkal három évvel sikerült kitolni. A magyar építőipart sújtó gazdasági visszaesés miatt az elavult és gazdaságtalan, nedves technológiával működő gyár leállítása azonban elkerülhetetlenné vált.

A gyár bezárását 2012 októberének elején jelentette be a vállalat. A korábbi tervek szerint a lábatlani gyár kiváltására 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezte felépíteni a Nyergesújfalui Ipari Parkban, azonban az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.

lábatlan 02

Indul a bontás - A Lábatlani Cementgyár 2013. október 6-án (MTI)

A bontásra kiírt pályázaton az Alcufer Kft. lett a befutó, amely évek óta végzi különféle, fémet is tartalmazó építmények bontását. A vállalat a fém hulladékokon kívül a bontás során keletkező törmeléket is hasznosítja. Speciális darálóberendezéssel dolgozzák fel a beton- és téglatörmeléket, amelyet útépítéseknél, építkezéseknél később feltöltő anyagként használnak fel. A Holcim jövőre megnyíló állandó kiállítással, szoborral, filmmel és könyvvel állít emléket az idén 145 éves üzem működésének.

Forrás: MTI, Holcim.hu

A kép forrása MTI, Fotó: Kovács Attila

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©