Az építőipar rendelésállománya 30 százalékkal kisebb, mint 2022 közepén volt

Az idén kötött új szerződések volumene 37 százalékkal marad el a 2022 első felében kötött szerződésekétől az ÉVOSZ adatai szerint.

2023. augusztus 10.

ÉVOSZ: az építőipar rendelésállománya 30 százalékkal kisebb, mint 2022 közepén volt

Az építőipar rendelésállománya 30 százalékkal kisebb lett 2023 első félévének végén a múlt év közepéhez viszonyítva; az idén kötött új szerződések volumene 37 százalékkal marad el a 2022 első felében kötött szerződésekétől az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) adatai szerint. A szövetség augusztus 9-én publikált közleményében hangsúlyozza: az év második fele az erős piaci versenyről, a túlélési stratégiákról szól.

A szakszövetség szerint számos építési vállalkozás, tervező- és mérnökiroda az erősödő verseny mellett sem fog elegendő munkához jutni az év hátralevő részében. Emiatt az építési vállalkozások többségénél radikális költségcsökkentésre van szükség, ami létszámleépítéseket hozhat magával. Az ágazat szereplői a szakmunkásokat és mérnököket mindenképp szeretnék megtartani, amihez azonban munkára van szükségük.

A közlemény idézte Koji Lászlót, a szakmai szövetség elnökét, aki elmondta: az állami megrendelések visszafogása (mintegy 3000 milliárd forint nagyságrendben), a lakásépítés és felújítás 25 százalékos csökkenése, valamint a külföldi befektetők importanyag-, unión kívüli munkaerő- és kivitelezői kapacitáshasználata együttesen hozta kritikus helyzetbe a hazai építésgazdasági értéklánc szereplőit. Ezért a szakszövetség szükségesnek tartja a kormányzati építési-beruházási közbeszerzések folyamatos előkészítését, az előkészítések felgyorsítását, az ajánlatkérések további meghirdetését és a projektek megvalósításának vállalkozásba adását.

Az ÉVOSZ olyan témákban vár előrelépést, mint az országos lakóingatlan-felújítási, illetve a bérlakásépítési program, az ivóvíz- és csatornarendszerek rekonstrukciós programja, valamint a nagyvárosi közlekedést segítő városi infrastruktúrafejlesztő program. A szakszövetség fontosnak tartja az Állami Építési Beruházások Kerettörvényének mielőbbi elfogadását, hogy tovább lehessen lépni a tízéves állami beruházási program meghatározásában. Ez kiszámíthatóbbá tenné a piaci szereplők lehetőségeit is.

Az építőiparosok a lakossági kapcsolataik alapján azt is jelezték, hogy a lakásépítők a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) aktualizálására, valamint az energiamegtakarítást eredményező felújítási támogatásokra várnak. Kiemelték, hogy a lakásépítés és felújítás az állami ösztönzők és a lakosság részére elfogadható banki finanszírozás nélkül tovább szűkül. Az ÉVOSZ arra is rámutatott, hogy az Európai Unión kívüli befektetők létesítményeinél a magyarországi termékgyártók, tervezők és kivitelezők egyre kevésbé kapnak esélyt a közreműködésre.  

Mindezek miatt az építési vállalkozóknak mindent meg kell tenniük hatékonyságuk javítása érdekében - véli a szakmai szövetség, példaként említve a felnőttképzést, továbbképzést. A munkaadók által indított vagy  kezdeményezett képzési programoknak megtartó szerepük van a foglalkoztatottak körében.

Júliusban tovább gyengült az építőipari aktivitás az euróövezetben

Kapcsolódó hír, hogy júliusban tavaly december óta a legjelentősebben, immár a tizenötödik egymást követő hónapban csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezetben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet augusztus elején publikált felmérése alapján.

Júliusban 43,5 pontra csökkent az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a júniusi 44,2 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. A júliusi érték az euróövezeti építőipari teljesítmény legnagyobb mértékű gyengülését jelzi 2022 decembere óta.

Az építőipari munkahelyek leépítésének üteme mérséklődött júliusban, miután júniusban 2020 májusa óta a leggyorsabb volt. Eközben az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitása jelentős visszaesést mutatott. Ugyanakkor az inputköltségek több mint 7 éve a leglassabb ütemben nőttek, az üzleti bizalom pedig tavaly december óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. Az új megrendelések folytatódó csökkenése következtében a teljesítési idők 2009 márciusa óta a legnagyobb mértékű javulást mutatták, ezzel párhuzamosan az alvállalkozók elérhetősége is javul, ami az árakban is érezteti hatását.

Az euróövezet visszaesését júliusban is a németországi építőipari aktivitás 2021 februárja óta a legnagyobb mértékű gyengülése vezette. Eközben a francia kivitelezők aktivitási szintje az idei év második legmeredekebb esését mutatta, Olaszországban némileg gyorsuló ütemben, de még mindig csak enyhén csökkent az építőipar.

A legfrissebb BMI-adatok alapján az euróövezet építőipari aktivitása gyorsuló ütemben csökken. Az árnyomás enyhül, az inputárak alakulását jelző index több mint hétéves mélypontra esett, az alvállalkozók által felszámított árak két és fél éve a leglassabb ütemben nőttek - kommentálta a felmérés megállapításait Norman Liebke, a Hamburg Commercial Bank közgazdásza.

Forrás: MTI

Fotók: MTI, Gettyimages, Pixabay.com

Borítókép: Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke és Lázár János építési és közlekedési miniszter (jobbra) sajtótájékoztatót tart az állami beruházások változásáról az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. július 11-én. MTI/Mónus Márton

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©