Átadták a legfontosabb hazai építészeti díjakat

November az építészeti díjak kiosztásának a hónapja, átadták a Budapest Építészeti Nívódíjat és a Média Építészeti Díját is.

2018. november 16.

November az építészeti díjak kiosztásának a hónapja, átadták a Budapest Építészeti Nívódíjat és a Média Építészeti Díját is.

Budapest Építészeti Nívódíja

November 15-én tartottak a Budapest Építészeti Nívódíjának az átadását. A díjkiosztón a Graphisoft Park fogadóépülete és a kőbányai ügyfélszolgálati központ épülete is elismerést kapott.

Ebben az évben a két nagydíj mellett kiemelt dicséretet kapott az Új Hegyvidék Galéria, a Palatinus Strandfürdő műemléki főépülete, egy kőbányai háziorvosi rendelő rekonstrukciója, valamint az őrmezői P+R parkoló és pavilon épülete - hangzott el a Fuga Budapesti Építészeti Központban tartott díjátadón.

A zsűri értékelése szerint a Sugár Péter, Ilyés-Fekete Zsuzsa és Kun Tamás építészek által tervezett Graphisoft Park fogadóépületénél "az eredmény minősége, a tervezői hozzáállás, a habitus és módszer is egyaránt példaértékűnek tekinthető". A Vikár András, Lukács István és Gál Árpád által tervezett kőbányai ügyfélszolgálati központnál pedig egyebek mellett a bővítés és a városképi illeszkedés példaszerűségét, valamint az ellentétekre épülő tökéletes harmóniát emelték ki a bírálók.

A Budapest Építészeti Nívódíjra olyan Budapest közigazgatási területén található alkotásokkal nevezhettek, amelyek Budapest építészeti arculatát vagy egy városrész használatát, megjelenését javítják. 

Idén 18 pályamű közül választotta ki a díjazottakat a zsűri, amelynek Szalay-Bobrovniczky Alexandra mellett tagja volt Csomay Zsófia belsőépítész és Mártonffy Miklós, Csapó Balázs, Aczél Gábor, Kovács Csaba, valamint Z. Halmágyi Judit építészek.

A Graphisoft Park díjnyertes fogadóépülete

Média Építészeti Díja

November 9-én a Müpában adták a Média Építészeti Díját Budapesten. a díjkiosztón a a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő, egy ökoturisztikai központot és egy fahíd is elismerést kapott.

A felkért magyar sajtóorgánumok (Index, Forbes, 24.hu, HVG, Magyar Hang, Mandiner, Magyar Konyha) újságíróiból álló médiazsűri a díjat a megvalósult épületek közül a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőnek (építészek, alkotók: Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor) ítélte oda, a tervek közül a győztes az Öreg-tó malma tájlabor és ökoturisztikai központ (építész, alkotó: Nagy Mercédesz Erika) let. 

A zsűri a helyszínen egy jelképes különdíjat is alapított, mert úgy érezték, hogy a Gyergyócsomafalván fiatal építészek és helyi lakosok (Bíró Árpád, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz Erika, Szilágyi Norbert, Szökő Kristóf István) által kalákában épített hidat nem hagyhatják elismerés nélkül.

A rendezvényen a közönség is szavazhatott, a legtöbb voksot a megvalósult épületek között a gyergyócsomafalvi fahíd kapta. A tervek közül a közönség Krajnyák Nándor Bencét díjazta, aki Rudabányára tervezett búvárbázist. Az Index.hu különdíját Csupor Anna érdemelte ki lakható konténerházával.

A Média Építészeti Díjat a legrangosabb magyar online építészeti napilap, a 2017-ben Pro Architectura-díjjal kitüntetett Építészfórum azzal a céllal hozta létre, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a laikusok számára is. A gálaesten bemutatkozó finalistákat nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri válogatta ki 145 jelentkező közül. 

Az idén átadott 1,6 kilogrammos, nagyszilárdságú finombeton díjakat Nagy-Mihály Márk tervezte és a VPI Beton gyártotta.

Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő

Forrás: MTI, Fotó: Graphisoft Park, Építészfórum.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©