A világ legjobb középülete lett a Néprajzi Múzeum új épülete

Az Európa legjobb középülete díj után a világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum épülete.

2018. december 05.

Az Európa legjobb középülete díj után a világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum épülete.

Évtizedes siker

Az elismerést a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards december 3-án éjszakába nyúló londoni díjátadó gáláján vehette át Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé.

Gyorgyevics Benedek a díj átvétele után hangsúlyozta: az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. 

A vezérigazgató szerint a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet.

Az International Property Awards negyedszázados történetében először fordul elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen kategóriájában. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó "World’s Best" díjat.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja újul meg, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít.

Gyorgyevics Benedek szerint a díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. Hozzátette: a díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.

A leendő múzeumépület látványterve

Az ingatlanosok is örülnek

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület közleményben üdvözölte a rangos elismerést. Takács Ernő, a szervezet kiemelte, a magyar építész és ingatlanfejlesztői szakma tehetségének, kreativitásának, innovatív hozzáállásának elismerése már az a tény is, hogy a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum egyáltalán bekerült a világ legjobbjait díjazó ingatlanszakmai versenyébe.

Nem csupán a nemzetközi érdeklődés nő a magyarországi befektetési lehetőségek iránt, hanem az ingatlanbefektetési tranzakciók száma és volumene is, amelynek köszönhetően elmúlt három évben rekordösszegre nőtt az ingatlanbefektetések értéke: idén várhatóan eléri az 1,7 milliárd eurót a tavalyi 1,8 milliárdos rekord után. Megjegyezte azt is, mindez növeli a versenyt a piacon, és ennek köszönhetően tisztul az ágazat, nő a magyar szereplők hatékonysága, versenyképessége. "A magyar ingatlanpiac legtermékenyebb három évét zárjuk idén, ilyen hosszú ideig, ilyen magas volumen még nem volt tapasztalható a befektetési piacon" - tette hozzá.

Az elnök szerint a nemzetközi ingatlanszakmai díj tükrözi a magyar szakemberek felkészültségét a modern, innovatív, környezetbarát szemléletmódú tervezésre, és jelzi azt is, hogy bárhol megállják a helyüket a világban. A megvalósítási szakaszba lépett Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb kulturális fejlesztése, amelynek  komplexitását mutatják a Londonban átvett díjak, és az is, hogy tavaly Cannes-ban egyedüli európai nagyprojektként a világ négy legjobbja között végzett a MIPIM Awards-on a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató kategóriában.

Az International Property Awards a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanos megmérettetése, negyedszázada díjazzák minden évben 45 kategóriában a kiemelkedő fejlesztéseket. A győztesekről egy nyolcvan iparági szakértőből álló zsűri dönt: a pályázatokat a projektek tervei, minősége, innovativitása, eredetisége, fenntarthatóság iránti elkötelezettsége alapján pontozzák, majd ez alapján rangsorolnak. A Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum a Best Public Service Architecture kategóriában lett Európa és a világ legjobbja.

Forrás: MTI

Fotó:Ligetbudapest.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©