35 milliárdos beruházás indulhat Kaposváron

A helyi, helyközi buszpályaudvar és a vasútállomás összeköltöztetése mellett egy teljes városrész is átalakulhat a városban.

2014. március 12.

Kaposvár történetének egyik legnagyobb beruházása valósulhat meg a városi intermodális csomópont építésével. A helyi, helyközi buszpályaudvar és a vasútállomás egy helyre költöztetése mellett egy teljes városrész is átalakul a városban - írja a Kaposvármost.hu.

Az Együd Árpád Kulturális Központban tartottak a héten fórumot az érdeklődnek, ahol bemutatták a Kaposvári Közlekedési Központ terveit is. A lap által "évszázad legnagyobb beruházásának" tartott projekt nem véletlenül viseli ezt a címet. A munkálatok során a helyi és helyközi buszpályaudvar és a vasútállomás egy helyre költöztetése mellett egy teljes városrész is átalakul. A beruházás 35 milliárd forintba kerül, melyet teljes mértékben az Európai Unió támogat.

A terveket L. Balogh Krisztina, Kaposvár főépítésze és Szita Károly polgármester mutatta be a résztvevőknek. A főépítész szerint azzal, hogy a különböző állomásokat helyi buszállomás, Volán-állomás, illetve vasútállomás eggyé alakítják, nagy terület szabadul fel, ezek egy részén zöldfelület lesz. – Nem titkolt szándék, hogy a Donner és a belváros közelebb kerüljön egymáshoz, ezeket egy 30 méter széles sétánnyal kötnénk össze. Két torony is műemlék alatt áll a vasútállomásnál, ezek közül az egyiket felújítják, a vasúti őrtornyot pedig áthelyezik - nyilatkozta a szakember.

terepasztal kaposvár 01

A közlekedési központ makettje a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központban 2014.02.24-én

A vasúti fejlesztések kapcsán idén elkezdődik a Dombóvár-Kaposvár közötti vasúti pálya fejlesztése, valamint a tervek között szerepel a kaposvári vasútállomás épületének a felújítása is. A város reméli, hogy a közlekedési fejlesztések megvalósulásával a befektetők számára is vonzóbbá válik Kaposvár.

Az alul- és felüljárókon kívül megépül egy közvetlen összeköttetést biztosító autóút is a Pécsi utca és a Csik Ferenc sétány között. Erre azért nyílik lehetőség, mert a vasúti teherpályaudvar kikerül a belvárosból Kaposszentjakabra. Jelenleg a 35 milliárdos beruházás engedélyezési tervei készülnek, a kiviteli tervekre zajlik a közbeszerzési pályázat, ha minden jól megy, szeptemberben már elkezdődhet ez a munkafázis is - erősítették meg a Maéponline kérdésére a Kaposvári önkormányzattól.

terepasztal kaposvár 02Közeli nézőpontok - a közlekedési központ makettje közelről

Forrás: Kaposvármost.hu A kép forrása Kaposvármost.hu, Fotó: Benke Róbert

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©