2015-ig nem várható gyorsulás az európai építési piacon

Az Euroconstract konferencia résztvevői Koppenhágában elemezték a kilátásokat.

2013. június 25.

2015-ig nem várható gyorsulás Európa építési piacán - ez az idén Koppenhágában, június 14.-én megrendezett 75. Euroconstruct konferencia legfontosabb megállapítása. 

A résztvevők szerint a 2007 óta bekövetkezett teljesítmény csökkenés folytatódik 2013-ban (-2,8%), egészen keveset, 0,5%-ot javul 2014-ben és még 2015-ben is a növekedés két százalék alatt marad. Az 1993-tól folyamatosan jellemző növekedés Európa-szerte, mind a GDP, mind az építési teljesítmény tekintetében 2007-8-ban megtört.

A tizenkilenc EUROCONSRUCT-ország sorában különösen a spanyol, a portugál és az ír építési teljesítmény csökkenés számottevő, de ilyennek tartják a cseh és a lengyel romlást is.

europa piac 01 Borús kilátások az európai építési piac egén (illusztráció)

Európai versenyképesség

A lakásépítési szektorban a háztartások jövedelem csökkenése és a magas munkanélküliség, a nem-lakás célú magasépítés területén az ingatlanpiacok gyengélkedése: a lassú megtérülés, a túlépítettség következtében jellemző magas kihasználatlansági ráta gátolja a növekedést. A nem-lakás célú magasépítés nem lesz húzóerő a következő években, növekedésre Európában csak a raktározási, logisztikai ingatlanok terén lehet számítani.

Az északi országok teljesítménye jobb lesz a déliekénél. A felújítás meg fogja haladni az új építést. Számos gond feszíti az ágazatot, a mélyépítésben sok az önkormányzati megszorítás, ugyanakkor az út, vasút, híd, infrastruktúra elhasználódását vissza kell pótolni. Az energiamegtakarítás európai uniós ún. "20/20/20-as" követelményei elérésének egyre jobban eleget kell tenni. Mindezek a világgazdaság problematikus helyzetéből következhetnek, Európa versenyképességének romlását jelzik.

Az európai lakásépítés mutatja a legnagyobb erősödést 2012-2015 között, valamivel kisebb mértékben követi a mélyépítés, míg a nem-lakás célú magasépítés alig jelez növekedést a prognózisok szerint.

Hazai helyzet

A magyar építési piac teljesítménye az utóbbi 5-6 évben 25 százalékkal csökkent. Ebben az évben ez a trend jó esetben megállhat, jelentős közösségi épületek és infrastrukturális beruházások építése-felújítása következtében. A lakásépítésre mindenekelőtt az energia takarékos felújítások jellemzők. A Buildecon, a magyar Euroconstruct-partner szerint az építési feladatok nagyon sokat fognak változni. Szerintük az információ-technológiai, generációs, egészségügyi, környezeti, szociális változások kikényszerítik az építési ”ipar” szolgáltató iparrá történő átalakulását.

(Forrás: Gáspár Anna, Buildecon)

(A kép forrása a Morguefile.com)

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©