2019-re lesz kész az új debreceni főpályaudvar

Elkészültek a leendő debreceni főpályaudvar tervei. A 21 milliárd forintos beruházás kivitelezése jövőre kezdődik és 2019-re készül el. Mutatjuk a lényeget.

2015. november 16.

Elkészültek a debreceni főpályaudvar tervei, a 21 milliárd forintos beruházás kivitelezése jövőre kezdődik és 2019-re készül el. A látványterveket nemrég mutatták be a hajdúsági megyeszékhelyen. Mutatjuk a részleteket.

A fejlesztési terület összesen 115 ezer négyzetmétert érint Debrecenben: a Nagyállomás főépülete megmarad, mellé két új irodaszárnyat, 390 férőhelyes parkolót építenek, a 4-es számú főút a felszín alá kerül, mint ahogy a föld alá süllyesztik a buszpályaudvart is.  A tervekbe integrálták a Kelemen László tervei alapján 1961-ben átadott Nagyállomást, amely akkor a kor szellemében magas színvonalon épült.

Az új főpályaudvar sétálóövezetével a terület ismét közvetlenül kapcsolódik a városközponthoz, mivel főpályaudvar előtti Petőfi tér zöldfelületű sétálóövezet lesz, és új pályaudvarokat építenek a Fényes-udvarban és Apafán. A tervek közt szerepel, a debreceni kisvasút, a Zsuzsi vonat bekötése az új főpályaudvarba.

A tervpályázaton nyertes Archiko Kft. és Lengyel Építész Műterem Kft. által 2015. november 12-én közreadott képen a debreceni főpályaudvar látványterve.

Az összesen 8700 négyzetméter alapterületű épületekben kap majd helyet a regionális és a helyi közlekedési cégek központja és a forgalomirányítás, valamint az épületek üzleti és kereskedelmi célokra is alkalmasak lesznek. A két új épületszárny közötti fedett rész olyan közösségi tér lesz, amely az időjárási körülményektől függetlenül alkalmas lesz arra, hogy a közlekedéshez kapcsolódó kereskedelmi, vendéglátó funkciók működhessenek. E tér alatt egy 12.000 négyzetméteres buszpályaudvar lesz.

A fejlesztés előnye, hogy a felszíni járműforgalmat lényeges mértékben csökkenti a városnak ebben a részében úgy, hogy az mégis megmarad, s zökkenőmentes lesz, az itt élők csak az előnyeit fogják ennek tapasztalni. A 4-es főútnak egy szakasza is a felszín alá kerül ugyanis. A villamos-forduló a felszínen marad, nem két, hanem 4 megállóhellyel. A főpályaudvar keleti oldalán egy 390 férőhelyes parkolóház létesül, taxiállomást alakítanak ki.

A látványtervek a magasból - az egész tér átépül

Más városok is kapnak támogatást

A kormány tervei szerint több megyeszékhely is valósíthat meg a debrecenihez hasonló intermodális csomópontokat, a Modern városok program keretében erre elkülönített 42 milliárd forintból eddig Kaposvár, Zalaegerszeg és Eger kapott lehetőséget, hogy megvalósítsa a tervét ebben ciklusban. Nemrég készültek el a kecskeméti intermodális csomópont tervei is, ahol az önkormányzat még keresi a finanszírozási megoldásokat.

A leendő helyi pályaudvar látképe

Fotó: MTI/Archiko Kft. és Lengyel Építész Műterem Kft.

Forrás: Debrecen.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©